Lån med betalningsanmärkning – Utan säkerhet

För dig med betalningsanmärkningar finns det möjlighet att beviljas ett lån utan säkerhet. Det kan finnas olika anledningar till att låna pengar för oväntade utgifter och att ha betalningsanmärkningar ska inte hindra dig från att ansöka om lånet. I tabellen nedan hittar du seriösa långivare som ser bortom din ekonomiska historik och erbjuder lån med förmånliga villkor. Hitta ett lån med betalningsanmärkning i jämförelsen nedan.

Vad är en betalningsanmärkning?

Vid en obetald faktura eller räkning uppstår en betalningsanmärkning som finns redovisad i kreditupplysningen i tre år efter att skulden betalats. Det innebär att företag som gör en kreditprövning på dig som låntagare får ta del av dina betalningsanmärkningar under tiden som uppgiften ligger kvar om din tidigare historik.

Många kreditgivare anser att personer med betalningsanmärkningar har en sämre förmåga att betala tillbaka sina skulder vilket också innebär en högre risk för kreditgivare. Därför kan låneräntan påverkas negativt med högre räntesatser och dyrare lån för dig som ansöker om lånet.


Söka lån med betalningsanmärkningar – hur funkar det?

Varje låneansökan som görs hos en kreditgivare följer en process som börjar med en kreditupplysning. Du ansöker om ett lån genom att fylla i dina personuppgifter i ett ansökningsformulär hos en valfri kreditgivare. Därefter blir du ombedd att verifiera uppgifterna via din BankId och sedan får du ett svar om lånet blivit beviljat eller inte redan under samma dag.

En kreditupplysning görs via Upplysningscentralen (UC) eller via andra företag som Creditsafe och Bisnode. I uppgifterna som kreditgivaren får ta del av framkommer hela din ekonomiska historik med betalningsanmärkningar, skulder, årsinkomst m.fl. som ligger till grund för bedömningen om din kreditvärdighet.

Hög risk, hög ränta

Många företag väljer att säga nej till personer vars ekonomiska situation kan komma att påverka deras återbetalningsförmåga. Det kan ex. röra sig om en arbetslös person, en student eller förtidspensionär. Däremot finns det många företag som ser bortom personens ekonomiska läge och erbjuder lån för dig med betalningsanmärkning och låg inkomst.

Hur hög ränta du får betala på lånet beror dels på val av långivare, dels på din kreditvärdighet. Ju högre risk en långivare tar genom att låna ut pengar till en person med lägre återbetalningsförmåga, desto högre blir räntesatsen. Att ta kredit-lån med betalningsanmärkning innebär i de flesta fall en ganska hög ränta. Men du kan sänka dina räntekostnader genom att exempelvis välja ett lån utan UC. Dessutom blir det alltid billigare med ett lån som betalas tillbaka i förtid samt gratis sms-lån med kort återbetalningstid.

Lån med betalningsanmärkning utan UC

Långivare som godkänner en låneansökan trots betalningsanmärkningar kan göra sin kreditprövning via kreditupplysningsföretag som Bisnode och Creditsafe. Det innebär att din ekonomiska historik med tidigare sökta lån förblir anonyma. Dessutom kommer den aktuella låneansökan inte vara synlig för framtida kreditgivare när du ansöker om ett nytt lån. Detta kommer alltså inte påverka din kreditvärdighet och höja räntan på lånet ytterligare. Läs mer och jämför olika långivare som erbjuder lån utan UC.

Lån med betalningsanmärkning och
skulder hos Kronofogden

Det finns en del kreditgivare som erbjuder lån med betalningsanmärkning och skulder hos Kronofogden även om det ställs vissa krav på dig som långivare. För att få låna pengar måste du ha en medsökande på lånet som har en stabil inkomst. Personen kommer då att bära ansvar för lånet och krävas på hela beloppet om du inte själv kan betala tillbaka lånesumman. Vissa långivare kräver också att man pantsätter något värdefullt när man tar lånet via deras hemsida.

Exempel på kreditgivare som erbjuder lån med betalningsanmärkning och skulder hos Kronofogden: