Investera i lån

Genom att investera i lån kan du få en riktigt bra avkastning, förutsatt att du vet hur du ska gå tillväga. Här kan du läsa mer om investering av lån, hur det går till, risker, fördelar och mycket mer. Vi ger dig även smarta tips till dig som vill låna pengar för att investera.

Vad är investering?

Undrar du vad en investering egentligen är? Investering är ett begrepp som används för att beskriva en satsning av antingen energi, tid eller pengar med mål att öka intäkterna till sig själv eller t.ex. till sitt företag. En investering behöver inte enbart handla om värdepapper och finansiella instrument, utan kan även vara ett "vanligt" sparande. I Kameos artikel ”Vad är en investering” kan du läsa mer om definitionen av investering och vad det innebär. Du får också lära dig mer om skillnaden mellan kostnad och investering.

Hur fungerar ränta på lån?

Om du investerar i lån är det räntan som du kommer att göra din eventuella vinst på. Räntan är en kostnad, utöver själva lånebeloppet, som låntagare måste betala till långivaren. Du kan se räntan som ett typ av "tack" för att du får möjlighet att låna. Investerar du i lån är det du som står som långivare och alltså du som får ta del av räntan. Du får också information kring vad skillnaden är mellan kostnad och investering

Rörlig ränta

Den rörliga räntan följer alltid räntemarknaden och kan således gå både upp och ner. Att välja rörlig ränta är otryggt för både dig och för låntagaren, eftersom det kan svänga väldigt mycket. Har du tur går räntan upp och du vinner på det, men lika snabbt kan den gå ner igen och bidra till förlust.

Fast ränta

Fast ränta lämpar sig för dig som vill ha en stadig och stabil avkastning varje månad. Den fasta räntan förändras inte, oavsett hur marknaden ser ut, och är ett bra val för både investerare såväl som låntagare. Eftersom räntan står fast kommer du dock inte få ta del av fördelarna med att räntemarknaden stiger, men står således stadigt när räntan sjunker.

Vad betyder avkastning?

Ett vanligt missförstånd är att avkastning alltid betyder vinst i samband med investering, men så är inte fallet. Avkastning kan också betyda förlust beroende på i vilket sammanhang benämningen används. Har du gjort en investering som har fått en positiv avkastning betyder det att du har tjänat pengar på det kapital du har lagt in. Negativ avkastning innebär motsatsen.

Investera med hög avkastning

Vill du investera med hög avkastning för att öka intäkterna om du går med vinst? En hög avkastning är naturligtvis något som alla investerare strävar efter, men som också innebär större risker. Här får du läsa mer om hur det fungerar.

Investera i fastighetsprojekt

Det finns flera orsaker till varför du bör investera i fastighetsprojekt. Den historiska avkastningen för den här typen av investering har alltid varit god valmöjligheterna många. Den goda avkastningen beror bland annat på de hyror som alltid måste betalas av hyresgäster eller den personliga borgen och säkerhet som fastighetslån innebär för låntagaren.

Vill du investera i lån eller investera i fastighetsprojekt är Kameo en mycket bra plattform att använda sig av. Här kan du hitta mängder med olika fastighetsprojekt som du kan lägga ditt kapital på. Hos Kameo börjar du tjäna pengar omedelbart och kan dessutom styra din egen risk. Det gör det möjligt för dig att hitta en investering och ett projekt som passar din egen plånbok. Den förväntade årsräntan ligger dessutom på 5–15 % i snitt.

Investera i aktier eller fonder

Majoriteten av alla som har ett sparande idag väljer att investera i aktier och fonder. Dessa värdepapper är relativt enkla att investera i och ger dig möjlighet att välja hur hög eller låg risk du vill ta. Dessutom är marknaden mycket stor och du kan välja mellan alla möjliga typer av företag och organisationer. Du kan även bestämma vilken bransch du vill investera inom eller så kan du låta en aktie- och fondrobot göra arbetet åt dig. Möjligheterna med den här investeringsformen är oändliga.

Låna pengar för att investera – 3 saker att tänka på

Vill du låna pengar för att investera? Då finns det flera saker som är viktiga att tänka på och som du bör ha i åtanke innan du väljer lån, långivare och belopp.

Risker

Att investera innebär nästan alltid en risk, speciellt om du väljer att investera med hjälp av lånade pengar. Om din investering inte ger den avkastning som du har hoppats på kan det vara svårt att betala tillbaka lånet i tid. Ett lån sätter även press på din privata ekonomi, vilket kan leda till förseningar i betalning, inkassokrav och Kronofogden om det vill sig illa. Innan du tar ett lån genomförs alltid en kreditprövning och kreditupplysning för att kontrollera att du har förutsättningar att betala räntor och amorteringar. Läs mer om detta hos Konsumenternas.

Lånekostnader, inflation och skatt

Att låna pengar är inte gratis. Det är lätt att tro att ett lån endast innebär att du behöver betala tillbaka det belopp som du faktiskt nyttjat, men här medföljer fler avgifter än så. Du kommer bland annat att behöva betala effektiv ränta såväl som månatliga ränta och i vissa fall administrativa kostnader och fakturaavgifter. Även skatter och inflation kan komma att påverka ditt lån och kostnaderna för det.

Välj ett lån med låg ränta

Om du ändå vill låna pengar för att investera är det viktigt att du väljer ett lån med så låga avgifter som möjligt. Detta gäller inte minst när det gäller lånets ränta. Det snabbaste och enklaste sättet för dig att hitta ett sådant lån är genom en opartisk jämförelse online.

5 fördelar med att investera i lån

Det finns flera anledningar till varför du bör investera i lån. Att investera i lån kommer nämligen med flera mycket bra och trygga fördelar. Här nedan listar vi fem stycken fördelar med investeringsformen.

  1. Du får en trygg investering med ett jämnt flöde.
  2. Låninvesteringar innebär låga avgifter.
  3. Det är enkelt att komma igång och finns många plattformar.
  4. Omedelbar avkastning.
  5. Bra avkastning i förhållande till risk.