Bästa blancolån – snabba lån utan säkerhet

Är du i behov av en mindre summa pengar som ska användas inom en snar framtid kan ett blancolån vara den bästa lösningen. Med ett blancolån behöver du inte lämna någon säkerhet till långivaren och du får pengarna snabbt och enkelt efter att du blivit bevilja lånet. Jämför blancolån med hjälp av tabellen nedan för att hitta det bästa lånet utifrån dina önskemål.

Vad är blancolån?

Blancolån, även kallad för privatlån, kan lånas ut utan säkerhet. Det innebär att det inte finns några krav på pantsättning och låntagaren får själv bestämma vad pengarna används till. De flesta andra typer av lån har säkerhetskrav, alltså att man pantsätter ex. sin bostad eller bil för att kunna ta lånet. Detta gäller alltså inte för blancolån. Dessutom behöver du inte redovisa vad pengarna ska användas till så som man vanligtvis behöver göra med ex. ett bolån.

Eftersom blancolån inte kräver någon säkerhet innebär det också en högre risk för långivaren. Räntesatsen är därför oftast högre på blancolån i jämförelse med andra typer av lån. För att hitta ett blancolån med låg ränta kan det vara smart att jämföra olika långivare i tabellen ovan. Tänk också på att de flesta långivare gör individuella bedömningar baserade på din kreditvärdighet vilket påverkar räntesatsen på ditt blancolån.

Blancolån utan UC – vad innebär det?

För varje lån man ansöker om görs en kreditupplysning via UC eller annat kreditupplysningsföretag. Din personliga kreditvärdighet presenteras genom uppgifter som dina eventuella betalningsanmärkningar, andra lån och krediter, skulder, årsinkomst, andra kreditupplysningar som nyligen tagits på din ansökan mm. Utifrån dessa uppgifter görs en bedömning av din betalningsförmåga som ligger till grund för ett beviljat lån. Alla upplysningar registreras hos UC och kan tas del av andra företag.

Blancolån utan UC innebär att långivaren gör en kreditupplysning via kreditupplysningsföretag som Bisnode eller Creditsafe. Detta registreras inte hos UC och syns alltså inte till andra företag som gör en kreditupplysning på dig vid ett senare tillfälle. Läs mer om lån utan UC.

Går det att ta blancolån utan inkomst?

Det är väldigt ovanligt att bli beviljad ett blancolån utan inkomst då detta innebär en högre risk för långivare. Med det sagt är det inte helt omöjligt att låna pengar om man saknar en stabil inkomst. Många långivare ställer lägre krav på sina lån och kräver i stället att man har en medsökande med en fast inkomstkälla. Dessutom kan en långivare godkänna lånet om du har A-kassa, pension, föräldrapenning eller CSN. Villkoren framgår i ansökningsformuläret hos varje enskild långivare, se därför till att läsa noggrant all information som finns på långivarens hemsida.

Blancolån med betalningsanmärkning

Det kan bli svårt att bli beviljad ett blancolån om du har betalningsanmärkningar. Långivare gör alltid en kreditupplysning på varje person som ansöker om ett lån. Alla uppgifter som finns i kreditupplysningen ligger sedan till grund för om lånet blir beviljat eller om ansökan blir avslagen.

Dock kan det finnas andra uppgifter som väger tyngre än betalningsanmärkningar. Ett exempel är om du har en stabil och bra årsinkomst. Långivaren kan då se bortom dina betalningsanmärkningar om bedömningen är att din ekonomi tillåter dig att betala tillbaka blancolånet inom en avsatt tid. Däremot kan ett sådant lån innebära en högre räntesats för dig som har anmärkningar i jämförelse med andra lån. Läs mer om Lån med betalningsanmärkningar.

Hur mycket blancolån får man ha?

Med ett blancolån kan man i vissa fall låna upp till 600 000 kronor utan säkerhet. Det innebär dock inte att det går att låna hela beloppet på en gång. Det krävs oftast att du som låntagare har en stabil och hög årsinkomst för att kunna låna en stor summa. Dessutom påverkar din kreditvärdighet det räntebelopp som du behöver betala i samband med lånet. De flesta långivare erbjuder lån upp till 80 % av din årsinkomst.

Ränta på blancolån

Det är upp till varje enskild långivare att sätta egen ränta på blancolån. Det innebär att lånevillkoren kan skiljas åt beroende på vilken långivare man väljer. I de flesta fall sätts en individuell ränta utifrån låntagarens kreditvärdighet. Du som ex. saknar betalningsanmärkningar och har en stabil årsinkomst får oftast en lägre ränta på blancolån än någon som anses ha sämre förutsättningar för att betala tillbaka lånet. Se därför till att jämföra blancolån i tabellen ovan och välj mellan billiga blancolån med lägre räntesatser.

Ta blancolån för kontantinsats

En kontantinsats måste vara minst 15 % av det totala bostadspriset och går inte att låna via ett bolån. Därför kan det kännas bra att veta att det finns möjlighet att låna till kontantinsats med hjälp av ett blancolån. Många långivare erbjuder blancolån upp till 600 000 kronor beroende på din kreditvärdighet. För att få ett högt belopp krävs det oftast att man inte har några betalningsanmärkningar eller skulder och att man har en stabil och hög årsinkomst.

Tänk även på att blancolån oftast innebär höga räntor. Det kan därför vara smart att se över sin ekonomiska situation och spara ihop till en insats på egen hand. Se annars till att välja ett blancolån med låg ränta för att inte riskera att överbelåna sig själv i flera år framöver.